Wednesday, 30 October 2013

Allah Knows Better!

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

Alhamdulillah...hari ni selesai satu paper Pedagogi Pengajaran Pendidikan Jasmani..:)
InsyaALLAH, lagi 2 tahun, aku akan bergelar seorang guru..MashaALLAH..berat sungguh amanah ini..Kadang2 aku tidak pasti akan kemampuanku..Tapi, kata2 semangat dari mama tak pernah aku lupakan...

Aku terpanggil untuk menulis hari ni..Walaupun agak kesibukan dengan urusan duniawi yang tak pernah habis, aku tetap cuba untuk menulis..Aku berharap, tulisanku ini dapat jadi perangsang kepada muslimah di luar sana..

Ketika itu, aku masih baru menuntut di Uitm Kampus Puncak Alam..Ya...Bidang Sains..Asasi Sains..Memang aku minati..Memang cita-cita aku untuk menjadi seorang doktor..Aku belajar habis-habisan utk dapat keputusan yang cemerlang..Namun, Allah knows better...Aku hanya mampu menuntut ilmu di sana hanya sebulan.

Disaat namaku terpilih untuk menyambung pengajian di Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu, aku sebak..Aku tertanya-tanya, mengapa aku??Agak kecewa..Langsung tidak terlintas untuk menjadi seorang guru...Walaupun ku tahu tugas guru itu satu ibadah yang cukup mulia..Walaupun hatiku berkaca, namun ayahku gembira. Bangga dengan anak perempuannya..Dia sangat gembira.Aku buntu..

Aku tidak tahu apa yang perlu aku buat..Antara minat dan ayah..Setelah mendapat pelbagai pandangan daripada sahabat2, guru, mama dan ibu saudaraku, aku memilih IPG..walaupun berat hatiku untuk meninggalkan bumi UITM...
Di sinilah bermulanya kisah perkenalan aku dan dia..
Seorang sahabat, kakak dan teman yang cukup baik..
Ya ALLAH..dia sungguh baik...
Kebaikannya tidak dapat aku balas...

Perancangan ALLAH adalah sebaik2 rncangan..Aku tidak sedar..selama ini..semua kejadian, musibah yang berlaku ke atasku ada hikmah yang tersendiri..

Untuk abah, aku mencuba untuk menerima keadaan ini..Aku mencuba untuk melupakan cita-citaku..
Kata-kata semangat dari seorang teman, xputus2 diberikan kepadaku..Alhamdulillah...Terima kasih Ya ALLAH..dipertemukan aku dengan insan-insan sebaik mereka..

Aku hanya gadis biasa-biasa semasa mendaftarkan diri ke IPG..Sebelum ini, aku tidak pernah tahu tntang aurat kaki..Aku membiarkan mata-mata jahat melihat kakiku yang terdedah..Astagfirullah...Ya ALLAH..Duhai pembaca, niatku untuk jadikan cerita ini pedoman..Moga dikau terus dibawah rahmatMU..Moga niatmu untuk berubah ke jalanNYA dipermudahkan..

Aku terkejut..Hanya 3 orang gadis MELAYU dikelas aku..MashaALLAH...
Lantas aku bertanya kepada ayahku...Macam mana nak belajar..Aku mencipta pelbagai alasan..Abah hanya terdiam..Perasaan sebak bila abah tinggalkan aku di hostel..:'(
Abah yang bawak bear naik tingkat 4..Abah xbagi pon aku bawa barang2..Subhanallah..Mulianya hati seorang ayah..Ya ALLAH,peliharakanlah ayahku...Jauhilah abah dan mama dari azab seksa api neraka...

Aku mengenali dia dengan panggilan kakak..kerna dia lebih tua setahun dariku...Sungguh cantik..akhlak..budi bahasa..semuanya..Sejak aku mengenali dia..banyak dorongan yang aku dapat..dari dia dan keluarganya..Sampai ke tahap hari ini..Aku memutuskan untuk melabuhkan tudungku..
Ya ALLAH...setiap kejadian yang berlaku, ada hikmah yang sangat mulia ALLAH nak bagi pada hambaNYA..
Allah tetapkan supaya aku tinggal di bumi serambi mekah ini..supaya aku dekat dgn DIA..Subhanallah...sungguh indah perancanganMU..Aku dikenalkan dengan insan-insan yang sungguh baik...
Abah yang sabar melayan karenah anak perempuannya..
Mama yang kuat...Melahirkan anak-anak permata dunia...InsyaALLAH wanita solehah dambaanku..
Ahmad Mursyidi Azaki..yang sering berada disisiku..tidak jemu beri kata semangat...
Kak ju dan sarah yang sentiasa xkedekut berikan ku pertolongan..


Sahabat, nukilan ku ini untukmu....sabarlah dalam menghadapi ujian ALLAH...

“Adapun orang-orang yang beriman kepada Allah dan berpegang teguh kepada (agama)-Nya niscaya Allah akan memasukkan mereka ke dalam rahmat yang besar dari-Nya (surga) dan limpahan karunia-Nya. Dan menunjuki mereka kepada jalan yang lurus (untuk sampai) kepada-Nya.” ( QS An Nisaa’ [4]:175 )


Dakwah itu adalah nafas kehidupan..Tarbiyah itu sendi perjuangannya. Dakwah juga adalah sebagai tanda cinta sebagai seorang sahabat..
Bersama menyulam tautan hati kerana ILLAHI..
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda :

Sampaikanlah dariku walaupun hanya sepotong ayat..

اللهم صل علي محمد وعلي آل محمد وصحبه وسلمMy abah....Jantung Hati!!!


Mama...Idolaku...Suri rumah yang berjaya mendidik anak2..alhamdulillah...:)


Tiga serangkai gelaran diberi oleh En.Hashim, Pensyarah Pj..:)

InsyaALLAH..sahabat hingga syurga..


peace!!!before masuk dewan exam!!!


Dia Kak ju!!
love you because of ALLAH...No comments:

Post a Comment